• Home
  • Εταιρεία
  • Άρθρα
  • Η δύναμη της πρακτικής σαν το κλειδί μιας εξελικτικής μεταμορφωτικής πορείας
Σάββατο, 05 Οκτωβρίου 2013 14:38

Η δύναμη της πρακτικής σαν το κλειδί μιας εξελικτικής μεταμορφωτικής πορείας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Τι είναι πρακτική με πρόθεση;
Η δράση που γίνεται μέσω της επανάληψης συμπεριφορά.
Είτε είναι απλή είτε περίπλοκη η έννοια της επανάληψης και της δέσμευσης της οντότητας μας σε ένα συγκεκριμένο χώρο και χρόνο. Είναι η έννοια ότι δεσμεύω τον εαυτό μου να βρίσκεται και να εστιάζεται μελέτα μόνο κάπου συγκεκριμένα  για αυτή την ώρα.

Είναι η ίδια η συνείδηση εκείνη τη στιγμή που λειτούργει μέσα από εμάς. Στην καθημερινότητα μας είμαστε ελάχιστες στιγμές συνειδητοί. Η αύξηση αυτών των στιγμών μέσω της πρακτικής μας οδηγεί στην αυτοσυνείδηση πολύ πιο γρήγορα από οποιοδηποτε άλλη μέθοδο. Άσχετα με το τη κάνουμε αν μαθαίνουμε μια τέχνη μια πολύπλοκη διαδικασία η αν σκουπίζουμε το σπίτι μας εκείνη τη στιγμή εφαρμόζουμε μια πρακτική . Όλες οι τελετουργίες είναι μια πρακτική που μεταφράζεται σε συμπεριφορά από τα πιο απλά πως ξυπνώ πως πίνω καφέ πως τρώω κλπ οι περισσότερες από αυτές βέβαια γίνονται χωρίς κάποια συνειδητή πρόθεση .
Το τρίπτυχο πρακτική έλεγχος διόρθωση είναι ένας έμφυτος  μηχανισμός που μας μεταμορφώνει εξελικτικά όταν υπάρχει το στοιχείο της συνειδητής πρόθεσης στην δράση μας. Φυσικά η εμπειρία δείχνει ότι μπορεί να είμαστε σε μια πρακτική και να έχουμε την αίσθηση ότι δεν προχωραμε δεν γινόμαστε καλύτεροι. Μπορεί να μην γινόμαστε καλύτεροι όσο θα θέλαμε γρήγορα άλλα σίγουρα προχωράμε . 

Όσο περισσότερο εξασκούμαστε σε κάτι τόσο γινόμαστε καλύτεροι  και σε αυτό που γνωρίζουμε είμαστε πολύ σίγουροι έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας .
Η πρακτική είπαμε λοιπόν ότι συμβαίνει συνεχόμενα είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα και μας μορφοποιεί καθώς το περιεχόμενο μας επηρεάζει και τη μορφή, ανοίγει επίσης νέους δρόμους του να είμαστε και νέους τρόπους να σκεπτόμαστε.
Φυσικά επίσης έχει σημασία και η επιθυμία μας ,το τι επιθυμούμε να κατακτήσουμε μέσα από την πρακτική μας.

Σε αυτή τη διαδικασία μπορούμε να ξεχωρίσουμε δυο μηχανισμούς εσωτερικούς μας που επενεργούν και  είναι.

  1. οι πρακτικές που είναι είδη μέσα μας αποθηκευμένες με τη μορφή συμπεριφορών σκέψεων, βαθειά ριζωμένων πεποιθήσεων, με βάση τις οποίες αντιδρούμε στα διάφορα ερεθίσματα που έρχονται εξωτερικά . Είναι όλα τα αντανακλαστικά μας που εξουσιάζουν με υγιή η όχι υγιή τρόπο τη συμπεριφορά μας . Οι συμπεριφορές παρόλο που θεωρούμε ότι είναι δικές μας  με την έννοια ότι μπορούμε να τις ελέγξουμε συνήθως είναι ασυνείδητες στο μεγαλύτερο μέρος τους δηλαδή γίνονται αυτόματα. Είμαστε πάντα στη θέση να γνωρίσουμε τη θέλουμε μόνο όταν έχουμε είδη εκδηλώσει μια συμπεριφορά ,παρόλο που θεωρούμε από τα πριν ότι γνωρίζουμε συνήθως τη θέλουμε ! Αυτή η κατανόηση είναι πολύ σημαντική καθώς μας οδηγεί σε μία στάση παρατηρητή  θέση που όπως είπαμε παραπάνω μας οδηγεί σε μια καινούργια διόρθωση και νέα πρακτική για την κατάκτηση ενός νέου επιπέδου. Αυτή η αντανακλαστική συμπεριφορά και πεποιθήσεις έχουν αποτυπωθεί μέσα από τη  κοινωνία την οικογένεια το σχολείο  γενικά τις σχέσεις μας  και αποτελούν γενικά μια θα λέγαμε ατομική η συλλογική μνήμη ασυνειδήτου η οποία όπως είπαμε δρα σχετικά αυτόνομα στην συμπεριφορά μας .

Επειδή αυτές οι συμπεριφορές έχουν επικρατήσει και μορφοποιηθεί όταν στο παρελθόν είχαμε εμπειρίες οι οποίες μας δωσανε ευχαρίστηση η πόνο. Η βία η απόρριψη ο θυμός κάποια απώλεια κλπ δημιούργησαν κάποια συμπεριφορά πολύ χρήσιμη για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής που μπορεί να αφορούσε την επιβίωση μας τότε στο παρελθόν μας μπορεί τώρα να είναι προβληματική. Επειδή λοιπόν αυτές οι τότε πρακτικές μετατράπηκαν σε συμπεριφορές ασυνείδητες αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή.

Μπορεί να δούμε τον εαυτό μας να αντιδρά παρά να δρα και αυτό να δημιουργεί δυσκολίες στους γύρω μας να μας δείξουν  εμπιστοσύνη ,στη δουλειά μας πιο αναποτελεσματικούς και γενικά πιο κλειστούς.  
Όπως είπαμε και παραπάνω καθώς μεγαλώνουμε αποκτάμε επίγνωση μέσω της στάσης του παρατηρητή και αυτό είναι το καλό νέο ! Βάζοντας τον εαυτό μας σε αυτή τη θέση μπορούμε να δράσουμε πια με άλλους τρόπους για να δώσουμε  στον εαυτό μας ασφάλεια κοινωνικότητα αγάπη κλπ. Τη σημαίνει αυτό ότι πρέπει να παρατηρήσουμε τις αντανακλαστικές αυτές συμπεριφορές .Η παρατήρηση επιβραδύνει την αντίδραση μας δίνοντας το απαραίτητο κενό  Όταν δρούμε αντανακλαστικά λέμε ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή ,μέσα στο κενό και το χρονικό αυτό περιθώριο θα δώσουμε στον εαυτό μας το χώρο να εμφανίσει την εναλλακτική –ες. Χωρίς να ακολουθούμε στρατηγικές που κάποτε μπορεί να μας έσωσαν αλλά τώρα είναι προβληματικές .
Για να γίνουμε πιο συνειδητοί αυτών των ασυνείδητων λειτουργιών μας  πρέπει να αρχίσουμε να δίνουμε προσοχή στις αυτόματες αντιδράσεις μας λοιπόν.
Ένα κυρίαρχο στοιχείο είναι οι επιθυμίες μας και οι φοβίες για κάποιο αντικείμενο η κατάσταση  που μας οδηγούν σε συγκρούσεις .
Κινούμαστε προς μία σύγκρουση η απομακρυνόμαστε από αυτή; Όταν νιώθουμε  δύσκολα η δυσάρεστα συναισθήματα (θύμο , μίσος , φόβο, ενοχή ,χαρά, κλπ) τα απωθούμε δεν ασχολούμαστε μαζί τους τα ρίχνουμε πάνω σε κάποιον άλλο ,τα σκεπάζουμε και κατηγορούμε κάποιον άλλο για την κατάσταση η παίρνουμε περισσότερη ευθύνη γιαυτό που συμβαίνει.
Ο ποιο εύκολος τρόπος παρατηρήσεις είναι βέβαια να συμμετέχουμε σε κάποια πρακτική όπου αυτές οι παλιές ασυνείδητες συμπεριφορές θα ξεριζωθούν μέσα από την παρατήρηση. Η συνειδητή εξάσκηση με επικέντρωση, η αυτοσυνειδησία, ο διαλογισμός είναι πρακτικές που μπορούν να μας μάθουν για αυτές τη σκιά του εαυτού μας που δεν είναι ορατή αλλά μας ελέγχει στο μεγαλύτερο ποσοστό. Σταματάμε τις παλιές και προετοιμάζουμε το έδαφος για νέες . Δημιουργείτε χρόνο μεταξύ της εσωτερικής αντίδρασης και της εξωτερικής δράσης. Αισθάνεστε περισσότερο χωρίς αντίδραση . Με αυτό τον τρόπο αρχίζετε να έχετε επιλογές και να δράτε με μεγαλύτερη επίγνωση του τι χρειάζεται να γίνει όπως είπαμε παραπάνω.

  1. Δράση με πρόθεση

Πρακτική με συνειδητή  πρόθεση (με σκοπό)
Η πρακτική με  πρόθεση είναι η πρακτική που ξεκινάμε με σκοπό να αλλάξουμε την τον τρόπο με τον οποίο εμφανιζόμαστε στο κόσμο. Με την συνειδητή πρακτική αυξάνουμε τις επιλογές και ευθυγραμμιζόμαστε με τις δικές μας αξίες.
Αυτή η πρόθεση προϋποθέτει το να παρατηρήσουμε τις πρακτικές μας και μετά να δράσουμε πάνω σε ένα σκοπό το σκοπό που έχουμε βρει οτι δίνει νόημα στη δική μας ζωή. Μπορεί φυσικά να λειτουργήσει και αντίστροφά να επιλέξουμε να δράσουμε από πρόθεση για να ξεκαθαρίσουμε το δικό μας σκοπό της ζωής τουλάχιστον για την  περίοδο που διανύουμε τώρα.
Ο σκοπός μας πάντα σχετίζεται με της εσωτερικές συναισθηματικές καταστάσεις που βιώνουμε  και παίρνει ανατροφοδότηση από αυτά τα συναισθήματα .Είναι ας πούμε τα καύσιμα για την επίτευξη του. Η επικοινωνία με αυτά τα συναισθήματα μπορεί να ξεκαθαρίσει γρήγορα το σκοπό μας για το επόμενο διάστημα η για όλη τη ζωή μας.
Η ανακάλυψη του σκοπού η  εναρμόνισή και  συνειδητή υποστήριξη του με την πρακτική μας επίσης συνδέεται άμεσα με τα  όραμα που έχουμε.
Ο σκοπός είναι περισσότερο συναισθηματικός ενώ το όραμα έχει οπτική κυρίως απεικόνιση και είναι σε σύνδεση με τη δημιουργική  φαντασία μας  .
Όσο πιο ξεκάθαρος είναι ο σκοπός μας  γίνεται τότε ένας οδηγός για την ανάληψη νέων πρακτικών προς την επίτευξη του, νέων στόχων. Οργανωτικά και πιο απλά μπορούμε τώρα γνωρίζοντας το σκοπό η αναζητώντας τον να αναλάβουμε δράση με το να αναρωτηθούμε τη χρειάζεται να κάνω σαν πρόσωπο η μέλος ενός οργανισμού.
Έτσι μπορούμε να συνοψίσουμε τρία βασικά στοιχεία γύρω από την δύναμη μετασχηματισμού που έχει η συνειδητή δράση με ένα σκοπό.

  1. Η δράση οργανώνεται γύρω από τις δεσμεύσεις μας τους σκοπούς μας .Ποιός είναι ο σκοπός μας ; ποιές πρακτικές θα μας κάνουν να αντιληφθούμε το σκοπό μας ;

οι απαντήσεις είτε  ατομικές είτε στο επίπεδο μιας ομάδας  δρουν σαν ένας οδηγός για την ανάληψη νέων πρακτικών προς την επίτευξη μικρών στόχων που είναι πιο άμεσοι και χειροπιαστοί. αυτοί οι στόχοι μας οδηγούν να πραγματώσουμε ένα σκοπό η να τον ανακαλύψουμε όπως είπαμε παραπάνω. Και ο σκοπός μας είναι εναρμονίζεται με το ατομικό  η ομαδικό όραμα  που έχουμε . Για παράδειγμα αν θέλουμε να δεσμευτούμε να φτιάξουμε μία ισχυρή κίνηση μέσα πέρα από κάθε  οργανισμό ,τότε ίσως θα πρέπει να εξετάσετε την συμμέτοχη  σε μια πρακτική βοηθώντας εθελοντικά συμμάχους οργανισμούς  ακόμη και αν ο δικό σας οργανισμός δεν παίρνει κάποιο άμεσο όφελος από αυτό . Ο οργανισμός σας θα μπορούσε να έχει μία μηνιαία πρακτική στην άλλη οργάνωση πχ. Με 5 ώρες εθελοντισμού ,βοηθώντας να κτίσουν μία ικανότητα που ο δικός σας οργανισμός έχει εμπειρία η ικανότητες .

  1. Η πρακτική μας φέρνει σε άμεση επαφή με όλες τις αντιστάσεις και τις άμυνες μας. Τα άγχη μας οι φόβοι μας ο θυμός μας οι αρνήσεις μας θα αποτυπωθούν και θα είναι μία πρόκληση για εμάς να τα δούμε. Κάθε φορά που θα εφαρμόσουμε μία πρακτική ακόμα και αν είναι μια πρακτική που απολαμβάνουμε θα εμφανιστεί κάποια αντίσταση από τον εαυτό μας ,ο οποίος θα ψάξει να βρει μια διέξοδο αποφυγής για να ανακουφιστεί από την πρακτική. Αυτή η επιθυμία για αποφυγή της προσπάθειας της πρακτικής και παραμονή στην υπάρχουσα κατάσταση μπορεί να είναι λεπτοφυείς η μπορεί να δείχνεται γίνετε όμως αισθητή όταν προχωράμε σε νέα συμπεριφορά πιο καινοτομική. Η επιθυμία αυτή που σε γενικές γραμμές συνοψίζεται στο δίπολο αποφυγή του πόνου και επιδίωξη της ευχαρίστησης αναφέρεται σε παγιωμένες συμπεριφορές παρελθοντικές. Μπορεί να εμφανιστεί με μια ποικιλία τρόπων ανάλογα με την προσωπικότητα όπως, αφηρημάδα, θυμός, φόβος, εξάντληση, ψεύτικη χαρά, κ.α. Αυτό είναι εκεί όταν η πρακτική είναι συχνή και συνεπής και θα παρατηρήσουμε οτι αυτές οι αντιστάσεις  είναι εκεί για να μας βοηθήσει να τις δούμε. Είναι εκεί για να τις δούμε και να μας βοηθήσουν να δούμε αυτές τις πρακτικές που ονομάσαμε παραπάνω σαν  παγιωμένες και προκαθορισμένες προγραμματισμένες .

Είναι η ευκαιρία μέσα από αυτή την παρατήρηση να ανατροφοδοτήσουμε το τρίπτυχο αλλαγής ΠΡΑΚΤΙΚΗ - ΕΛΕΓΧΟΣ - ΔΙΟΡΘΩΣΗ

Μπορεί να είστε σίγουροι ότι εφαρμόζοντας νέες πρακτικές θα δημιουργηθεί μια σύνθετη σχέση δική σας με το νέο αυτό πλαίσιο των δράσεων με πεποίθηση και δέσμευση. Μερικές φορές θα ανακινηθούν δυσάρεστα συναισθήματα όπως μίσος, θυμός ,φόβος κλπ  αλλά άλλες φορές και αγάπη. Καθώς ο εαυτός μας εκπαιδεύεται βάζοντας σκοπούς και στόχους θα αισθανθείτε αρκετά ανήσυχος και με άγχος συγκρούσεων εσωτερικό ανάμεσα στην καινούργια από πρόθεση αλλαγή και στα εμπόδια που είναι παλιές μνήμες συναισθηματικές η σωματικές συνήθειες κλπ όλα αυτά είναι απολυτός φυσικά . Αυτό που μας βοηθά είναι η συναισθηματική διανοητική και πνευματική δέσμευση στην οποία επιστρέφουμε κάθε φορά για να φορτιστούμε και να ξεπεράσουμε όλες τις άβολές καταστάσεις υπενθυμίζοντας στον εαυτό μας και εξερευνώντας ότι τον στηρίζουμε σε όλα τα παραπάνω επίπεδα στην νέα πρακτική του. 

3.  Η συνειδητή δράση μας διαμορφώνει και μας σχηματοποιεί πως εμφανιζόμαστε και προσανατολιζόμαστε στον κόσμο. Καθώς η ύπαρξή μας είναι κυριολεκτικά γεμάτη στιγμιαίες εμφανίσεις αυτή η νοητική αφήγηση που ξεδιπλώνεται και παίρνει μορφή στο υλικό πεδίο του σώματος συναισθήματος και διάνοιας μπορεί να μας δώσει καινούργια σχήματα έκφρασης συναισθηματικά η ένα νέο φυσικό σχήμα σώματος .Κάθε φορά που διακόπτουμε τα παλιά σχήματα και κάνουμε την πρακτική είναι μία στιγμή που διακόπτουμε παλιές συνήθειες. Κυριολεκτικά εξασκώντας νέες κινήσεις των μυών είτε νέες συναισθηματικές η νέες  διαδικασίες σκέψεις καταστάσεις δημιουργούμε νέες νευρωνικές συνδέσεις στον εγκέφαλό μας.
Η νέα  πρακτική ξεκινά συνήθως με το να επιτρέψουμε στην κυριολεξία στον εαυτό μας να κάνει αυτό που έχουμε σαν δέσμευση. Μπορούμε να ρωτήσουμε τον εαυτό μας τη θέλουμε τη θα θέλαμε να του επιτρέψουμε και να μπούμε σε πρακτική παίρνοντας σοβαρά αυτή την ερώτηση. Μπορείτε να μπείτε σε πρακτική για οτιδήποτε ,κάθε πρακτική πρέπει να κτιστεί στο επίπεδο του να είστε περισσότερο στο παρόν έχοντας περισσότερες επιλογές παρά αντιδράσεις. Κάθε πρακτική μπορεί να σχεδιαστεί έτσι ώστε να σας βοηθήσετε να μάθετε νέες ικανότητες η καταστάσεις ύπαρξης.
Από τη στιγμή που θα δεσμευτείτε να κτίσετε μια νέα πρακτική πρέπει να την εξασκείτε με ικανοποιητική συχνότητα. Δεν πρέπει να περιμένετε την ένταση της στιγμής που θα απαιτηθεί αυτή η ικανότητα αλλά θα πρέπει να εξασκηθεί όπως η εξάσκηση στο  πιάνο η στο μπάσκετ  καθημερινά με συγκεκριμένη χρονικότητα.
Όταν εξασκείστε μπείτε στην θέση του παρατηρητή συνειδητά. Παρατηρήστε τον εαυτό σας αν ξαναγυρνά σε καταστάσεις προγραμματισμένων παλιών αντιδράσεων.
Αν γίνεται αυτό ξαναγυρίστε πίσω κάντε τη διόρθωση έστω και αν χρειάζεται να ξανά ξεκινήσετε από την αρχή. Όταν εξασκούμαστε συνειδητά με πρόθεση και την προσοχή εστιασμένη στο τη γίνεται εκείνη τη στιγμή μπορούμε και αλλάζουμε πολύ γρήγορα και επίσης αναπρογραμματιζόμαστε από παλιές συνήθειες.
Η πρακτική μας μεταλλάσει και μας δίνει νέους τρόπους ύπαρξης . Είμαστε και γινόμαστε αυτό που εξασκούμαστε εξ ου και η ανάγκη της σωστής επιλογής του τη επιθυμούμε να είμαστε στον κόσμο ποιο είναι το όραμα μας ,ποιος είναι ο σκοπός μας & ποιοι οι άμεσοι στόχοι προς αυτό τον σκοπό που μας κατευθύνει σε  αυτό το όραμα.
Εμείς μπορεί να μην είμαστε εκεί αλλά η πρακτική μας και η δέσμευση μας καθώς και η επιθυμία για κυριαρχία πάνω στο σκοπό και την επιτυχία μας ενεργοποιούν να συντονιστούμε τα απαραίτητα και να είμαστε αφοσιωμένη και παρόντες.
Η αλλαγή φέρνει πάντα σε κάποιο σημείο και εμπλέκεται με τα συναισθήματα τίποτα δεν είναι κακό με αυτό αντίθετα θα πρέπει να αναμένεται .Καινούργια συναισθήματα θα έρθουν στην επιφάνεια και θα πρέπει να συσχετιστούμε με αυτά καθώς επίσης να θεραπεύουμε τα παλιά ξεχασμένα δυσάρεστα  συναισθήματα που θα έρθουν και αυτά στην επιφάνεια . Όσο περισσότερο παρατηρείτε το συναισθηματικό σας χάρτη να αλλάζει να αναδεύεται και να ασχολείστε με αυτό τόσο να είστε σίγουρη ότι είστε στο δρόμο της μεταμόρφωσης του μετασχηματισμού.

Δεν υπάρχουν παρακαμπτήριοι η μαγικά κόλπα συντόμευσης. Η συνειδητή εξάσκηση πρακτική μέσω πρόθεσης φέρνει και εμφανίζει αυτό στο οποίο εξασκήστε. Εάν δεν βάζετε σε εφαρμογή με σαφήνεια την πρακτική ξεκάθαρα απλώς αυτή η αλλαγή στον τρόπο ύπαρξης δεν θα έρθει. Για την ακρίβεια αυτό είναι το κλειδί για μια καλή εξάσκηση ,βάλτε στην άκρη όλα τα περιττά που αποσπούν την προσοχή σας . Εγκαταλείψτε όλες τις ιδέες για το πόσο δύσκολο και επίπονο είναι η θεωρείτε οι είναι η πρακτική. Η για το πόσο σπουδαίος είστε βαδίζοντας πάνω στο μονοπάτι μιας τέτοιας συνειδητής εξάσκησης πρακτικής . Απλά εξασκηθείτε με πρόθεση και δώστε όλη την προσοχή και τον ενθουσιασμό σας. Αν κάτι δεν υπάρχει από αυτά ερευνήστε τον λόγο που δεν υπάρχει.
Όλες τις στιγμές μπορούμε να πούμε οτι είμαστε πάνω σε ένα μονοπάτι πρακτικής και προόδου εξασκώντας διάφορες δεξιότητες αυτοκυριαρχίας αυτοσυνείδησης και τελικά αυτεπίγνωσης ,είτε αυτό είναι συνειδητό είτε ασυνείδητο πάντοτε προχωράμε. Όταν φαίνετε ότι κολλάμε μπορεί απλώς να μαζεύουμε δυνάμεις για το επόμενο βήμα .Σε κάθε περίπτωση η συνειδητή από πρόθεση εξάσκηση – πρακτική είναι ο καλύτερος και πιο σύντομος δρόμος να αλλάζουμε τους εαυτούς μας  

 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΡΥΩΝΗΣ
ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ  ΟΜΑΔΙΚΟΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ
ΔΑΣΚΑΛΟΣ AIKIDO 2o DAN

Διαβάστηκε 5332 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: ΜΥΘΟΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ »

Οικογενειακή Αναπαράσταση

Συστημική Αναπαράσταση

Copyright © Antonis Kryonis 2013

Οι άνθρωποι δεν επηρεάζονται από τα πράγματα αλλά από τις απόψεις που έχουν γι αυτάpng