Κύκλος παιδείας “Σώμα - Πνεύμα”
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ / ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ
Ο κόσμος μας χαρακτηρίζεται από οικολογικές και κοινωνικές προκλήσεις καθώς και από μεγάλες τεχνολογικές αλλαγές. Μόνο μια κοινότητα με εξαιρετικές δεξιότητες δημιουργικότητας μπορεί να ευδοκιμήσει σε τέτοιες συνθήκες. Χρειάζεται επίσης η φαντασία, η ικανότητα για τη νέα, διαισθητική διορατικότητα για αυτό που δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστό, η ικανότητα να ονειρευόμαστε και ειδικά η ικανότητα να συμμετέχουμε σε μια βαθιά και ελεύθερη ροή δημιουργικής συνεργασίας.
Χρειαζόμαστε το μαλακό κομμάτι την αγάπη για να ζήσουμε τη ζωή μας και το σκληρό κομμάτι για να διαχειριστούμε τη ζωή μας.
Το Soma Topos προσφέρει μία καινοτόμο και αποτελεσματική προσέγγιση στην αλλαγή σε όλα τα επίπεδα ενός ανθρώπινου συστήματος (το άτομο, το άτομο ως μέλος ομάδας, την κουλτούρα του οργανισμού ως όλον). Χρησιμοποιώντας μεθόδους και εργαλεία διερεύνησης, με βάση το σώμα και την ενέργεια στο εδώ και τώρα, προσφέρει έναν χάρτη για να εξηγήσει τα συμβάντα που προκύπτουν μέσα στα ανθρώπινα συστήματα και καθορίζει τι χρειάζεται να ακολουθήσει για να προκληθεί η αλλαγή.
Δημιουργήσαμε μία συνθετική εκπαίδευση που περιλαμβάνει την συστημική αναπαράσταση και στοιχεία της μεθόδου system center training. Η κύρια έμφαση είναι στη σωματική αντίληψη και τη κίνηση της ενέργειας στην επικοινωνία καθώς επίσης και στην ανάπτυξη συναισθηματικής νοημοσύνη.
Το πρόγραμμα έχει σαν στόχο την μεταβίβαση βιωματικής & θεωρητικής γνώσης η οποία καθιστά δυνατή σε βάθος χρόνου σε κάθε συμμετέχοντα την εφαρμογή ενός συστημοκεντρικού πλαισίου εργασίας για την ανάπτυξη του και την εργασία του. Η επαφή και ο έλεγχος της πραγματικότητας η σκέψη και η διεύρυνση της αντίληψης μέσα στην αλληλεπίδραση των σχέσεων με τους άλλους ανθρώπους και τη σχέση μας κυρίως με τη ζωτική δύναμη είναι πρακτική στόχοι του προγράμματος. Επίσης στοχεύει στην απόκτηση επαγγελματικής ειδίκευσης και ανάπτυξης ιδιαίτερων ικανοτήτων.
Η επαναφορά και η δημιουργία ενός μηχανισμού αυτοπαρατήρησης (ο εξερευνητής) είναι ένας κύριος στόχος της εκπαίδευσης καθόλη την διάρκεια του χρόνου. Την ανάπτυξη δηλαδή μιας υπαρξιακής εγρήγορσης στο παρόν για αυτή την αυτοπαρατήρηση του εξερευνητή στην αλληλεπίδραση με τους άλλους και όχι μία απλοϊκή παρατήρηση του εγώ μας της προσωπικότητάς μας.
Έχουμε δύο τρόπους να παράγουμε συναισθήματα ο ένας είναι κατευθείαν από την αντίληψη των αισθητηριακών ερεθισμάτων εσωτερικών η εξωτερικών ως βίωμα του σώματός στο παρόν και ό δεύτερός μέσω των λέξεων που περιγράφουν και εξηγούν μία εμπειρία.
Τα συναισθήματα που παράγονται μέσα από αυτή τη λεκτική επικοινωνία, δεν είναι από μία πραγματική στο παρόν εμπειρία αλλά δημιουργούνται από τις λέξεις που μεταφέρουν την πληροφορία και από τον τρόπο με τον οποίο `σκεφτόμαστε σαν αναπαράσταση την εμπειρία (virtual reality).
Με αυτό τον τρόπο κάνουμε μία μεγάλη διάκριση μεταξύ του εξερευνούμε στο παρόν στο άγνωστο και του εξηγούμε κάτι από το παρελθόν κάτι γνωστό κάτι που είδη το έχουμε σαν μνήμη.
Ο εγκέφαλός μας δεν μπορεί να διαχωρίσει ανάμεσα σε μία μνήμη-ανάμνηση από μία αναπαράσταση και από ένα πραγματικό βίωμα στο παρόν και στα δύο ο εγκέφαλός μας έχει την ίδια εμπειρία.
Έτσι όταν ανακαλούμε μία ανάμνηση από το παρελθόν μπορεί να έχουμε την ίδια εμπειρία ακόμη και όταν δεν συμβαίνει στο τώρα.
Είναι στην διαδικασία της εκπαίδευσης του νου μας να διακρίνει ανάμεσα σε αυτά τα δύο πράγματα. Μετά μπορούμε να παρατηρούμε τα μηνύματα από το σώμα μας και τη εννοούν η ποια είναι η σημασία τους.
Πως το κάνουμε όμως αυτό; Επανεκπαιδεύουμε την εστίαση της προσοχής μας χρησιμοποιώντας την αισθητηριακή αντίληψη του σώματός. Αυτό είναι επομένως το εργαλείο που μας συνδέει με το παρόν και την πραγματικότητα και μας προσφέρει την γνώση που αποκτούμε από τη διαδικασία .
Υπάρχουν ικανότητες που είχαμε όταν γεννηθήκαμε αλλά έχουν εκφυλιστεί και χρειάζονται συνειδητή επαναφορά.
Το πρώτο πράγμα που περιλαμβάνει λοιπόν η μάθηση είναι να επαναφέρουμε την σχέση του νου με τον έλεγχο της πραγματικότητας. Να κάνουμε δηλαδή reality check.
Το δεύτερο είναι να επαναφέρουμε την σχέση μας με την αισθητηριακή αντίληψη του σώματός, την γνώση που αυτό φέρνει, καθώς επίσης και την συναισθηματική κατανόηση.
Το τρίτο πράγμα είναι η προσπάθεια να μειώσουμε τις άμυνες απέναντι στην ανησυχία.
Θεωρία & Πρακτική
Κάθε Σάββατό που προηγείται της ημέρας της εκπαίδευσης οι συμμετέχοντες μπορούν να λάβουν μέρος σε ένα καθαρό βιωματικό εξερευνητικό ταξίδι με το σώμα τους με την πρακτική της Συστημικής αναπαράστασης.
Μαθαίνουμε μέσα από την κίνηση και την σύνδεση τις πληροφορίες που γιαυτη την μοναδική στιγμή μας αποκαλύπτονται.
Η όλη εκπαίδευση είναι ως επί το πλείστον βιωματική.
Μερικές Θεματικές
1.Ζωτικός χώρος φόρμες ζωτικότητας – Μορφογενετικό πεδίο – Ισομορφία (ομοιόσταση)
2.Συστημα αυτοπαρατήρησης ο εξερευνητής (εξερεύνηση έναντι εξήγησης)
3.Το παρόν ως πλαίσιο ρόλος στόχος θέση Συστήματα ρόλων
4. Ατροπική αντίληψη – Διορατικότητα διαίσθηση-Συνήχηση-Συντονισμός - Ενσυναίσθηση
5. Τάξεις βοήθειας κανόνες εμπλοκές αποκλεισμοί μεταβίβαση
6. Συνειδήσεις, ενοχή αθωότητα, ανήκειν, άτομο μέλος συλλογικότητας ολότητα
7. Ιεραρχία δυναμική της ηθικής συνείδησης,
8. Δυναμική πεδίου, εκπροσώπηση, αναπαράσταση αρχέτυπα
9. Τάξεις της αγάπης δίνω & παίρνω συντροφικότητα
10. Φυλογενετικά πρωτόκολλα θύμα θύτης δράστης διαγεννεολογικό τραύμα
Αναλυτικό πρόγραμμα αποστέλλετε κατά την προσωπική ενημέρωση εγγραφή στο πρόγραμμα.
ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ:
Σε κλινικούς ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές, συμβούλους, ηγέτες οργανισμών-επιχειρήσεων, εκπαιδευτές, επαγγελματίες υγείας, ανθρωπιστικών επιστημών κλπ. Σε ανθρώπους με ενδιαφέρον για εξερεύνηση.
ΠΟΤΕ: Την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα του 2022 & του 2023.
ΠΟΥ: Αθήνα, Γέρακας Αττικής, Λ.Μαραθώνος 139.
ΚΟΣΤΟΣ: 90€ ανά ημέρα
ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ – ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ
Η εκπαίδευση καθοδηγείται από τον Αντώνη Κρυώνη, Αναπτυξιακό Σύμβουλο Συστημάτων-Ψυχοθεραπευτή - Δάσκαλο πολεμικών τεχνών.
Επικοινωνία: Τηλ. 2106995071 - Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Δηλώστε συμμετοχή εδώ : https://www.somatopos.com/projecto-3