Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2016 06:31

Διαπροσωπικών σχέσεων οικογενειακών και ομαδικών δυναμικών

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Διαπροσωπικών σχέσεων οικογενειακών και ομαδικών δυναμικών Διαπροσωπικών σχέσεων οικογενειακών και ομαδικών δυναμικών

Διαπροσωπικές σχέσεις και οικογένεια είναι κάτι που δεν μπορεί να ειδωθεί ξεχωριστά υπό την έννοια ότι δημιουργούν ένα δυναμικό σύνολο στο τώρα  που έχει όμως  ρίζες βαθιές. Αποτελούν  ένα σύνολο ένα  πλέγμα που μέσα του  φαίνεται  αναπαράγονται μοτίβα και μοντέλα σχέσεων που όχι μόνο  αφορούν την τωρινή γενιά αλλά και αρκετές πιο πίσω.


Αντικοινωνικές παρορμήσεις κάποιου μέλους μπορεί να φέρουν ένα αδιέξοδο στις σχέσεις μεταξύ των μελών αλλά και την οικογένεια σαν σύνολο.
Ένα ξαφνικός θάνατος η ένα ατύχημα με μη αναστρέψιμες επιπτώσεις , ένας επικείμενος χωρισμός η ένας καταστροφικός γάμος, μια εξωσυζυγική η παράλληλη σχέση , ένα διαζύγιο και η προσαρμογή μετά, ειδικά, όταν υπάρχουν παιδιά.

Παραβατικές η άλλου είδους μη εξελικτικές συμπεριφορές των παιδιών όπως προβλήματα στο σχολείο , απότομες μεταστροφές στη διάθεση  τους, μεγάλα επίπεδα άγχους. Προβλήματα εθισμών από ουσίες συνήθειες που δεν προάγουν την ψυχική υγεία ενός μέλους επηρεάζουν και έχουν αντίκτυπο στη συμπεριφορά και στις σχέσεις όλων μέσα στην οικογένεια.

Ενδοοικογενειακή βία , καταστάσεις σύγχυσης η έντονης αντιπαράθεσης για μεγάλα διαστήματα.
Μυστικά που ταλαιπωρούν και απομονώνουν αυτόν η αυτούς που δεν τα μοιράζονται.
Προβλήματα σχετικά με υιοθετημένα παιδιά η γενικά με την υιοθεσία .
Αισθήματα βαριεστιμάρας η κόπωσης των συντρόφων μετά από αρκετά χρόνια γάμου μπορεί να είναι μηνύματα ότι η σχέση δεν δίνει  αυτοεκτίμηση με βάση το τωρινό πλαίσιο ικανοτήτων που είναι σε λανθάνουσα κατάσταση. Οι σύντροφοι μπορεί να προσπαθούν να πάρουν ικανοποίηση και αυτοεκτίμηση με παρελθοντικούς τρόπους που έδιναν ικανοποίηση σε προηγούμενα στάδια ζωής αλλα δεν είναι λειτουργικά τώρα. .
Άρνηση ενός από τους δύο συντρόφους να προχωρήσει σε κάτι εξελικτικό για το γάμο η για την προσωπική εξέλιξη του ζευγαριού η του ενός από τους δύο επιφέρει άγχος και επιθετικότητα μέσα στη σχέση.  
Η προετοιμασία για την συγκατοίκηση δύο συντρόφων σε ένα δεύτερο γάμο με παιδιά είναι πολύ ιδιαίτερη και χρειάζεται να ληφθούν υπόψη όλοι οι εμπλεκόμενοι συστημικά προηγούμενοι σύντροφοι, παιδιά ,γονείς ζευγαριού.
 
Τυπικά τα ζευγάρια αντιλαμβάνονται ο ένας τον άλλο σαν μία αναπαράσταση ενός μέλους της πατρικής οικογένειας του καθενός. Μία μείζονα αιτία διχόνοιας στο γάμο είναι η αποτυχία του κάθε συντρόφου να σταθεροποιήσει το ποιος είναι στην πραγματικότητα ο άλλος . Αντίθετα οι σύντροφοι τείνουν να πιέζουν ο ένας τον άλλον να συμπεριφέρεται με ιδιαίτερα στερεότυπους και περιοριστικούς όρους . Τα ζευγάρια έχουν την τάση να εκπίπτουν σε πολωτικές καταστάσεις υγιείς–ασθενείς  αυταρχικός-υποχωρητικός, ανεξάρτητος-εξαρτημένος, κλπ. Είναι πια φανερό ότι η επιλογή ενός συντρόφου επηρεάζετε αρκετά από διεργασίες ανάπλασης συγκρούσεων κάποιου με τους γονείς του. Έτσι μέσα από αυτό ο κάθε σύντροφος μπορεί να επεξεργαστεί άλυτα μοτίβα σχέσεων του παρελθόντος η του παρόντος η απλώς να τις επαναλάβουν μέσα στη σχέση αντλώντας μία αίσθηση σιγουριάς του γνωστού αλλά ενίοτε και καταστροφικού μοντέλου.

Στις διαπροσωπικές σχέσεις ειδικά μέσα στο σύστημα της οικογένειάς μπορούμε να διακρίνουμε με την εξερεύνηση το μοντέλο  παθολογικής αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας .
Επίσης να κατανοήσουμε και την κατάσταση σε επίπεδο μεταφοράς συστημικά άλυτων θεμάτων η εκπροσώπησης μελών από το διαγενεολογικό παρελθόν των συντρόφων η των μελών της οικογένειας.    
Υπάρχουν διαδικασίες που συμφωνούνται με το ζευγάρι η την οικογένεια που βοηθούν  να επιλυθούν και να ειδωθούν καλύτερες μορφές επικοινωνίας πώς να απεμπλακούμε από κάτι που επαναλαμβάνεται και δημιουργεί δυσάρεστες καταστάσεις και επιπτώσεις στα μέλη ενός ζευγαριού η μιας οικογένειας. 

Ανάλογα με τη φύση της δυσκολίας μπορεί σε μία διαπροσωπική σχέση να προσφερθεί βοήθεια μέσω συγκεκριμένων βημάτων ως αναφορά τη μεθοδολογία της επικοινωνίας. Αυτό επιτυγχάνεται με την παρουσία του θεραπευτή που λειτουργεί σαν τρίτος πόλος που αν και εισέρχεται μέσα στη σχέση επηρεάζει με ένα θετικό τρόπο διευκολύνοντας ,ανακουφίζοντας, ερμηνεύοντας η παρεμβαίνοντας όπου απαιτείται.

Επίσης η χρήση της Συστημικής Αναπαράστασης είναι ένα εργαλείο που μπορεί να δώσει στο ζευγάρι η την οικογένεια μία εικόνα χωρίς να εμπλακούν άμεσα οι ίδιοι οι συμμετέχοντες για το τη συμβαίνει και να φέρει μία βαθύτερη κατανόηση και απεμπλοκή στο σύστημα. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της θέσης που ανακαλύπτει ότι έχει το κάθε ένα μέλος στην οικογένεια σε σχέση με τους άλλους . Η όλη διαδικασία γίνεται μέσω αντιπροσώπων ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορεί να είναι παρατηρητές.  

Διαβάστηκε 858 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΑΓΧΩΔΕΙΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

Οικογενειακή Αναπαράσταση

Συστημική Αναπαράσταση

Copyright © Antonis Kryonis 2013

Facebook