Θεραπεία ζεύγους

Men Women

Άντρας γυναίκα Συντροφικότητα
Ο έρωτας είναι μια μαγική εμπειρία, μοιάζει αιώνιος, σαν να πρόκειται η αγάπη να κρατήσει για πάντα.
Το να είσαι ερωτευμένος είναι καλό, είναι μεγαλειώδης αρετή.
Καθώς το πέπλο της φαντασίας τραβιέται σιγά σιγά και η  καθημερινότητα έρχεται στη ζωή μας, περιμένουμε ότι ο σύντροφος μας θα συμπεριφέρεται, θα σκέφτεται και θα αντιδρά όπως εμείς.

Οι περισσότεροι δεν θέλουν η δεν ασχολούνται αρκετά με τη σχέση που αναπτύσσουν με τον σύντροφο τους έτσι ώστε να τη βελτιώσουν και να την κάνουν πιο επιτυχημένη.
πιστεύουμε αφελώς ότι με κάποιο τρόπο θα απαλλάξουμε από τα προβλήματα που είχαν οι γονείς μας, από την πιθανότητα η αγάπη να σβήσει, ότι η αγάπη μας θα διατηρηθεί και ότι είμαστε προορισμένοι να ζήσουμε ευτυχισμένοι για μια ζωή.
Η σημερινή πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική, τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά από ότι ήταν στο παρελθόν.
η διαδικασία του κτισίματος μιας σχέσης είναι πολύ πιο πολύπλοκη και απαιτητική.
τα στοιχεία της διατήρησης του πάθους μακροχρόνια και της συναισθηματικής υποστήριξης και της συμπαράστασης μεταξύ των συντρόφων είναι τα νέα απαραίτητα στοιχεία που αναζητούν οι δυο σύντροφοι όσο ποτέ άλλοτε στη σχέση τους.

Ο ρόλος των συντρόφων έχει διαφοροποιηθεί κατά πολύ από αυτόν των παλαιοτέρων. στο σημερινό σύγχρονο ανδροκρατούμενο κόσμο οι γυναίκες εργάζονται βγαίνοντας στον έξω κόσμο και έχουν την οικονομική αυτονομία τους.
οι άντρες αντίστοιχα χάνουν την αξία που τους έδινε ο πατροπαράδοτος ρόλος του κυνηγού και του προμηθευτή τροφής στο σπίτι, οδηγούνται μέσα στη συντροφικότητα σε μια θέση αμηχανίας ως προς τη θέση  που πρέπει να έχουν τώρα.
αν και ο κόσμος έχει αλλάξει, η λογική οι συνήθειες και οι τρόποι συμπεριφοράς που πέρασαν από τους γονείς μας σε εμάς δεν έχουν αλλάξει.
O άντρας και η γυναίκα είναι διαφορετικοί και όχι μονό διαφορετικοί αλλά και αντίθετοι δεν μπορούν να συνταιριάξουν και αυτή είναι η ομορφιά. όταν ταιριάζουν είναι ένα θαύμα μια μαγική στιγμή.
οι άντρες και οι γυναίκες που βρίσκονται σε μια σχέση κοιτάζουν πάντα να κάνουν πράγματα για τον άλλο που είναι τα πράγματα που χρειάζονται οι ίδιοι και όχι ο σύντροφος τους.

Υπάρχουν πολλά που μπορούν να οδηγήσουν ένα ζευγάρι σε ανισσοροπία  
σήμερα οι ρολόι των δυο φυλών δεν είναι αυστηρά οριοθετημένοι και οδεύουν προς την ολότητα.
ο πιο επιτυχημένος δρόμος για μια σωστή σχέση είναι η καλή επικοινωνία.
η ιδέα ότι δυο άνθρωποι που είναι ευτυχισμένοι μέσα στην ατομικότητα τους και συνδέονται για να μοιραστούν αυτή την ευτυχία, παραμένοντας ανεξάρτητοι, φαίνεται να είναι η πιο σωστή.
Επίσης νέες δεξιότητες πρέπει να καλλιεργηθούν εκεί που η αυθόρμητες αντιδράσεις δεν δίνουν λύσεις αλλά μάλλον περιπλέκουν περισσότερο.
 
Κάθε καινούρια συνήθεια πρέπει να λαμβάνουμε υπόψην μας ότι θα πρέπει να επαναληφθεί τουλάχιστον 200 φορές για να αποτυπωθεί σαν στοιχείο στο χαρακτήρα μας η αν κάποιος είναι πιο ευφυείς ίσως λίγο λιγότερες.
Αυτό δείχνει και τη δυσκολία καθώς και την ανάγκη για μια συστηματική δουλειά ανάμεσα στους συντρόφους.
Είναι μεγάλο βήμα για μια γυναικά να δείχνει την αποδοχή της, χωρίς να ασκεί κριτική και να δίνει συμβουλές στον σύντροφο της.
Είναι μεγάλο βήμα για τον άνδρα να ακούει τη γυναικά και να της δίνει να καταλαβαίνει ότι την αισθάνεται, χωρίς να προσφέρει λύσεις η να κάνει σχόλια

Όλα αυτά βεβαία είναι εύκολο να λέγονται , αλλά δύσκολο να γίνονται.
Γι αυτό και οι προσδοκίες θα πρέπει να αναπροσαρμόζονται μακροχρόνια όταν έχουμε μια σοβαρή σχέση και να μην περιμένουμε θαύματα.
Όπως μια επιχείρηση για να ευημερήσει χρειάζεται χρόνο  καλή στρατηγική και επιμονή αντίστοιχα συμβαίνει και εδώ.
Αντίθετα αν υπάρξει συνεργασία το αποτέλεσμα θα είναι πολύ πιο γρήγορο και ικανοποιητικό.

Η θεραπεία ζεύγους αποσκοπεί αρχικά στην αποσυμπίεση της αρνητικής ανατροφοδότησης μέσα στο ζευγάρι και κατόπιν την καλλιέργεια η την παροχή συμβουλών και πρακτικών που θα βοηθήσουν τους δυο συντρόφους να ανακαλύψουν η να κατανοήσουν  αυτό που πραγματικά επιθυμούν και να το βάλουν σε εφαρμογή συνεργατικά με το άλλο μέλλος μέσα σε ένα κλίμα σεβασμού και αποδοχής.
Συνήθως οι συνεδρίες είναι και με τους δύο συντρόφους ταυτόχρονα χωρίς να είναι και δεσμευτικό.

Η σχέση γίνεται καθρέφτης, η γυναικά κοιτάζεται μέσα στον άνδρα και αρχίζει να ανακαλύπτει την ανδρική της φύση.
Ο άνδρας κοιτάζει μέσα στη γυναικά και αρχίζει να ανακαλύπτει τη δική του γυναικεία φύση.
Όταν όμως δυο πρόσωπα συναντιούνται δυο διαφορετικοί κόσμοι συναντιούνται. ο έρωτας και η αγάπη σίγουρα θα δείξουν αν υπάρχουν μέσα τους προβλήματα και που είναι αυτά.
Αυτό είναι απόλυτα φυσικό αφού σε μια σχέση η αγάπη έχει προεξέχουσα σημασία. χωρίς την αγάπη δεν θα συνειδητοποιήσεις τα προβλήματα σου. όταν δεν τα συνειδητοποιείς όμως δεν σημαίνει ότι τα έχεις λύσει. το ότι δεν υπάρχει καθρέφτης δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόσωπο.
πολλές φορές συμβαίνει όταν έχουμε αξεδιάλυτα συναισθήματα του παρελθόντος να ελκύουμε υποσυνείδητα ακριβώς τον συγκεκριμένο άνθρωπο που θα μας τα βγάλει στην επιφάνεια.

Στην αναζήτηση ενός καινούριου συντρόφου, ‘η και σε μια σχέση που ήδη υπάρχει, πρέπει να λάβουμε σοβαρά υποψιν μας τις προηγούμενες σχέσεις.Να τις τιμήσουμε κατά κάποιο τρόπο εξετάζοντας γιατί απότυχε, την ευθύνη μας και τα λάθη μας .

Η σχέση μας με τους γονείς μας και η παιδική μας ηλικία μας επηρεάζει πολύ, ειδικά αν κάποια στιγμή τότε πληγωθήκαμε και κάποια συναισθήματα μας δεν εκφραστήκαν,καθώς ανοιγόμαστε και ικανοποιούμε τις συναισθηματικές μας ανάγκες σε μια σχέση, τα ανοικτά αυτά τραύματα του παρελθόντος βγαίνουν σιγά σιγά στην επιφάνεια.

Οταν νιώθουμε αρνητικά πρέπει οπωσδήποτε να το εκδηλώνουμε τα συναισθήματα, το θυμό μας, τους φόβους μας, τις στεναχώριες και τη θλίψη.
η έκφραση και μονό αυτών των δύσκολων συναισθημάτων θα διατηρήσει την καρδιά μας ανοικτή και ταυτόχρονα δεν θα πληγώσει τον σύντροφο μας.
Οι ομάδες αυτογνωσίας και ανάλυσης είναι το ιδανικό μέρος για να εκφράσουμε αυτόν τον αρνητισμό και να βρούμε τη στήριξη που ψάχνουμε.
ο άλλος δεν είναι υπεύθυνος για αυτά που νιώθουμε, τα συναισθήματα μας αφορούν μόνο εμάς και είναι δική μας υπόθεση να συνδιαλέγουμε  μαζί τους σαν ενήλικες.

Φροντίζοντας  με αυτόν τον τρόπο να παραμείνουμε με ανοικτή καρδιά, έχουμε την ευκαιρία να οδηγηθούμε σε πιο βαθιά επίπεδα επίγνωσης μέσα από τη σχέση μας.
η συνεχής έκφραση των αρνητικών συναισθημάτων από μονή της βεβαία  δεν προκαλεί ανακούφιση μακροχρόνια. Παράλληλα με αυτό θα πρέπει να καλλιεργήσουμε και να βγάλουμε από μέσα μας την ευγνωμοσύνη για τα δώρα της ζωης που εντείνουν κάποια στιγμή τις ανασφάλειες μας. την συγχώρεση για τον εαυτό μας για τα συναισθήματα ανεπάρκειας και ενοχής που νιώθουμε η’ νιώσαμε σε μια προηγούμενη σχέση.

Καλλιεργώντας συστηματικά τα παραπάνω στοιχεία οδηγούμαστε σε μια σχέση της ζωής μας οπού το πάθος διατηρείται. χαιρόμαστε και δεχόμαστε τις αλλαγές του συντρόφου και η σχέση αποκτά μια ροή που βασίζεται στη δική μας πρόοδο που αλλάζει και τον εξωτερικό μας κόσμο.

Οικογενειακή Αναπαράσταση

Συστημική Αναπαράσταση

Copyright © Antonis Kryonis 2013

Οι άνθρωποι δεν επηρεάζονται από τα πράγματα αλλά από τις απόψεις που έχουν γι αυτάpng