Ψυχοθεραπεία ομαδική ανάλυση

6392 taller padeu

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΜΑΔΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η ομαδική ψυχοθεραπεία είναι η εφαρμογή ψυχοθεραπευτικών τεχνικών σε μία ομάδα . Ωστόσο, αν και περιλαμβάνει τις τεχνικές και τις ιδιότητες της ατομικής θεραπείας  είναι και κάτι περισσότερο από αυτήν. Η συμμετοχή πολλών ατόμων δημιουργεί δυναμικά και πολλαπλούς αλληλοσυσχετισμούς που εμπλουτίζουν την ψυχοθεραπευτική διαδικασία και φέρνουν στην επιφάνεια πτυχές του ομαδικού μας εαυτού, που στη δυαδική σχέση δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες να αναδειχθούν.

Σχηματίζεται, δηλαδή, ένα δίκτυο αλληλεπιδράσεων μεταξύ των μελών μεταξύ τους, καθώς και με τον/την συντονιστή/στρια που τους συνδέει όλους με πολλαπλές σχέσεις και πιθανότητες συσχετίσεων, πράγμα που καθιστά εμφανές και το φαινόμενο του καθρεφτίσματος, όπως και της συνήχησης. Συμβαίνει, δηλαδή, να βλέπουμε κάποιες πτυχές του εαυτού μας πάνω σε άλλα μέλη της ομάδας ή να συνηχούμε τη συναισθηματική τους κατάσταση, αναλόγως με το μέγεθος και την ένταση, στα οποία κι εμείς φέρουμε μια παρόμοια κατάσταση μέσα μας.

Μέσα, άλλωστε, στο δίκτυο των σχέσεων που διαμορφώνεται (matrix- μήτρας) επισυμβαίνει  η διορθωτική συναισθηματική εμπειρία, σύμφωνα με την οποία κάτω από το βλέμμα και μέσα στην αγκαλιά της ομάδας, που παρομοιάζεται με τη μητέρα, μπορεί το κάθε μέλος να αναπτύξει και να δημιουργήσει μια διορθωμένη σχέση, που επανορθώνει τις πρωτογενείς σχέσεις της ζωής του/της με τα ελαττώματα και τις ασυνέχειές τους, οικοδομώντας έτσι ένα νέον, πλουσιότερο και δυνατότερο εαυτό μέσα από την ενθάρρυνση, τη συμπλήρωση και την αποδοχή άνευ όρων του ομαδικού πλαισίου.

Ο/Η συντονιστής/στρια αφήνει ελεύθερη την έκφραση συναισθήματος, εμπειριών και βιωμάτων και την κατάλληλη στιγμή παρεμβαίνει για να στρέψει την εστίαση των μελών στην εξέταση αυτού του περιεχομένου κάτω από το πρίσμα της ομαδικής ανάλυσης και επεξεργασίας. Αυτή η επεξεργασία καθιστά συνειδητή την βιωμένη εμπειρία από τα μέλη της ομάδας και τους εκπαιδεύει στη διαδικασία της παρατήρησης του εαυτού και των άλλων. Αυτόν τον τρόπο εξέτασης τον μεταφέρουν και στην καθημερινότητά τους κι έτσι αναπτύσσουν έναν καινούργιο τρόπο διαχείρισης του εαυτού τους και των σχέσεών τους με το περιβάλλον.

Τα ερεθίσματα λοιπόν στην ομαδική ψυχοθεραπεία είναι πιο πλούσια και ποικίλα, και οι αλλαγές πιο γρήγορες και βαθειές απ’ ότι στην ατομική, λόγω της ύπαρξης της ομαδικής matrix (μήτρας), που συγκρατεί τα άτομο ως μια συμβολική μητέρα, η οποία συνέχει τις σχέσεις και τα βιώματα των μελών με έναν τρόπο που δημιουργεί ένα ασφαλές και γεμάτο αποδοχή πλαίσιο, στο οποίο είναι εφικτές οι ελεύθερη έκφραση, η αυτοπαρατήρηση, η επεξεργασία του ομαδικού βιώματος και η διορθωτική εμπειρία και απαρτίωση του εαυτού.

Επικοινωνήστε μαζί μας για κάνουμε ένα ραντεβού

Tags: Ψυχοθεραπεία, Ομαδική Ανάλυση, ομαδική ψυχοθεραπεία

Οικογενειακή Αναπαράσταση

Συστημική Αναπαράσταση

Copyright © Antonis Kryonis 2013

Οι άνθρωποι δεν επηρεάζονται από τα πράγματα αλλά από τις απόψεις που έχουν γι αυτάpng